Naše zvířata, nejen na výstavě, krmíme krmivy VERSELE-LAGA. K dostání ve všech dobrých obchodech, nebo na adrese: CZanidis, s.r.o. Košíkov 76, 595 01 Velká Bíteš

No images

Další informace o dění v organizaci naleznete zde: facebook/zocshbohdalov

No images

Deutsche informationen

No images

Mediálním partnerem je:

No images

Náš tradiční dodavatel čestných cen a pohárů

No images

Spolupořadatelem akce je Městys Bohdalov

No images

Spolupořadatelem akcí pro děti je Základní škola a mateřská škola Bohdalov

No images

Kdo je přihlášen

Právě připojeni - hostů: 1493 

Ovce a kozy na Výstavě Vysočiny

Pozor, otevřeno v novém okně. PDF Array Tisk Array Email

Za práci v expozici ovcí a koz, kde byla po celou dobu výstavy garantem děkujeme ZUZANĚ CHLUMSKÉ z Dolní Rožínky.  O této části výstavy napsala:


Letos jsme se mohli setkat s expozicí ovcí a koz ve větším rozsahu, než na výstavě Vysočina bývá zvykem. Tato expozice budila zájem i v návštěvnících “nechovatelích,” kteří šli na výstavu jen pro zajímavost bez konkrétních chovatelských cílů. Opravdu největší atrakcí byl plemenný beran plemene suffolk (majitel Ing. Dvorský, Olešenka). U něj se zastavil snad každý návštěvník. Nejčastější otázkou bylo, kolik váží, protože se jednalo o opravdu reprezentativní kus. Také se návštěvníci často ptali, jak to že nemá rohy, když je to beran? Přece všichni berani mají rohy, ne? Bylo dobré, že byl k vidění i rohatý beran ovce kamerunské (majitel p. Nedělka, Velká Losenice), který zase plnil představu o “rohatých beranech“. Již se pomalu dostává do širšího povědomí, že i ovcí a koz existuje mnoho plemen, z nichž jsou některá rohatá a jiná bezrohá. Také velkou pozornost na sebe přitahoval plemenný kozel p. Nedělky, který většinu času stál předníma nohama na ohrádce a s oblibou se nechal hladit. Avšak reakce návštěvníků na jeho “parfém” už tak pochvalné nebyly. Z plemen koz jsme mohli vidět jak české bílé krátkosrsté, tak i české hnědé krátkosrsté, kamerunské a anglonubijské. Plemen ovcí je u nás chováno více, tak jsme mohli vidět plemena: suffolk, berrichon du Cher, zwartbles, romanovské ovce, merinolandschaf, bergschaf a již zmíněného kamerunského berana.
Výstavu ovcí i koz hodnotili Ing. Vít Mareš a Ing. Zdeněk Růžička, první předseda Svazu chovatelů ovcí a koz a druhý ředitel Českomoravské společnosti chovatelů, a.s.. Vítězem plemenných beranů byl již zmíněný suffolský beran pana Dvorského, vítězným plemenným kozlem se stal bílý kozel pana Nedělky a v kolekcích zvítězila kolekce romanovských ovcí pana Tomšíka z Nových Syrovic. Na druhém místě se umístila kolekce ovcí plemene berrichon du Cher paní Zuzany Chlumské před úžasně vyrovnanou kolekcí jehnic plemene zwartbles pana Ing. Hoška z Mohelna. Boj o druhé místo v kolekcích byl velmi tuhý, nakonec rozhodlo jen to, že v kolekci berrichonů byl zařazen beran.
Celkovou expozici ovcí doplňovaly i 2 telátka a prase. Jedno telátko byla jalovička plemene holštýn z Agras Bohdalov. Druhé telátko byla jalovička křížence holštýn x piemont pana Bartáka z Bohdalova. Prase (kříženec duroc, bílé ušlechtilé a landrase, majitele Agras Bohdalov) budilo u návštěvníků obdiv, jak okamžitě důkladně porylo prostor ohrádky, do které bylo umístěné.
Co říci závěrem. Expozice ovcí a koz byla vydařená. Též hodně návštěvníků přilákala i ukázka stříhání ovcí v podání pana Davida z Horních Radslavic. Doufáme, že i na příští rok se pořadatelům podaří uspořádat pěknou expozici ovcí a koz.