Naše zvířata, nejen na výstavě, krmíme krmivy VERSELE-LAGA. K dostání ve všech dobrých obchodech, nebo na adrese: CZanidis, s.r.o. Košíkov 76, 595 01 Velká Bíteš

No images

Další informace o dění v organizaci naleznete zde: facebook/zocshbohdalov

No images

Deutsche informationen

No images

Mediálním partnerem je:

No images

Náš tradiční dodavatel čestných cen a pohárů

No images

Spolupořadatelem akcí pro děti je Základní škola a mateřská škola Bohdalov

No images

Kdo je přihlášen

Právě připojeni - hostů: 3790 

Nápadník pro vedoucí chovatelských kroužků 1

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTiskEmail

PROBLÉMY, KTERÉ MOHOU NASTAT JEŠTĚ PŘED ZAHÁJENÍM ČINNOSTI KROUŽKU

1. Málo dětí v chovatelském kroužku
Máte-li nedostatek dětí v kroužku, obejděte si místní základní školy a proveďte nábor. Jděte se svolením ředitele sami nejlépe do jednotlivých tříd, zaujměte děti zvířetem v přenosce a poutavým vyprávěním, rozdejte jim informativní letáčky o náplni chovatelského kroužku a nabízených akcích i s přihláškou. Většina dětí, které Vám při prvním kontaktu nadšeně slibovaly, že budou do kroužku chodit, neodevzdá přihlášku, ale i tak asi 10 % dětí utvoří mladou chovatelskou základnu, se kterou budete dále pracovat.

2. Vhodné místo pro pravidelné schůzky
Je důležité najít si vhodné prostory pro jednotlivá setkání. Postačí vytápěná klubovna s dostatkem místa jak pro sezení, tak i pro jiné aktivity. Nemá-li k dispozici vhodnou místnost vaše organizace, obraťte se na obec či školu.

MÁME NYNÍ PLNOU MÍSTNOST DĚTÍ VE VYHOVUJÍCÍ KLUBOVNĚ. ALE JAK DÁL?
Důležité je zaujmout děti krátkou činností k tématu, které hodláte dále rozvíjet. Dobrý je úkol, pokus, krátký film, problém. Děti jsou velmi zvídavé a rády experimentují.

Dnes začneme na osvědčeném příkladu a zaměříme se na pokusy s vejci. Většinu z nich jsem zkoušela na soustředění a děti je přijímaly s nadšením. Doporučuji před vlastním experimentováním vyzkoušet si je doma, tak můžete vychytat i „mouchy“ a budete vystupovat jako sebevědomý expert.
1. Víte, jak se pozná syrové vajíčko od vařeného? Roztočte ho a uvidíte. Pokud se dobře točí,
je vařené natvrdo, pokud se různě kolébá, je syrové.
2. Poznáte čerstvé vejce od staršího? Vyzkoušejte si jednoduchý pokus. Čerstvé syrové vejce, pokud ho dáte do hrnce s vodou, klesá ke dnu. Je-li starší, různě se pohupuje blíž hladiny. Způsobuje to vzduchová bublina ve vejci, která se zvětšuje se stářím vejce.
3. Pokud chcete vidět čerstvé vajíčko vznášet se ve vodě, nalijte do jedné poloviny sklenice slanou vodu, sklenici doplňte vodou čerstvou (tak, aby se nemíchala, např. po lžičkách po stěnách sklenice). Vejce se usadí mezi oběma vrstvami.
4. Zkoušeli jste postavit vejce na špičku? Že to nejde? Ale ano, jen si při tom trochu pomůžeme. Tajným pomocníkem bude kuchyňská sůl. Na stole z ní udělejte hromádku, posaďte do ní vajíčko a pak jemně sůl odfoukněte pryč. Tak co, stojí?
5. Co se stane s vejcem, které ponoříte do octa? To Vám v tomto čísle časopisu neprozradím, protože právě tento úkol je soutěžním i pro naše nejmladší čtenáře.
Činností a her s vejci je celá řada, jistě se tomuto tématu budu věnovat i v některém z dalších čísel. Máte-li další nápady „k vejci“, zašlete je na adresu redakce. Rádi je zveřejníme.

Po pokusech by bylo ideální pokračovat výkladem o skořápce, její funkci, složení, tvaru a barvě u jednotlivých druhů ptáků. Není na škodu využít při tomto výkladu buď skutečných vzorků, nebo alespoň promítnutých fotografií. Na závěr se dá udělat zábavný test ve skupinkách – přiřadit vejce k určitému druhu či plemeni (musíme mít k dispozici vejce či skořápky kachny, husy, slepice, křepelky...). Vítězné družstvo může být odměněno Vašim platidlem (např. bobky, kuřata...).

MARCELA SUCHÁNKOVÁ