Naše zvířata, nejen na výstavě, krmíme krmivy VERSELE-LAGA. K dostání ve všech dobrých obchodech, nebo na adrese: CZanidis, s.r.o. Košíkov 76, 595 01 Velká Bíteš

No images

Další informace o dění v organizaci naleznete zde: facebook/zocshbohdalov

No images

Deutsche informationen

No images

Mediálním partnerem je:

No images

Náš tradiční dodavatel čestných cen a pohárů

No images

Spolupořadatelem akcí pro děti je Základní škola a mateřská škola Bohdalov

No images

Kdo je přihlášen

Právě připojeni - hostů: 10511 

SPECIÁLNÍ VÝSTAVA KLUBU JAPONSKÉHO KRÁLÍKA BOHDALOV 2007

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTiskEmail

SPECIÁLNÍ VÝSTAVA KLUBU JAPONSKÉHO KRÁLÍKA BOHDALOV 2007
Výstava se uskutečnila ve dnech 6. - 7. 10. 2007 při bohdalovské výstavě Vysočina 2007.
Proběhla ve velmi přátelské atmosféře, kterou chovatelům japoňáků vytvořili místní pořadatelé, za což jim patří srdečné poděkování. Obzvláště je třeba vyzdvihnout pomoc hlavního garanta Pavla Urbana při posuzování králíků a neúnavného Láďu Stáňu, který se po celou dobu výstavy o japoňáky vzorně staral.
Výstavy se zúčastnilo deset vystavovatelů s 82 králíky. Jednalo se tedy o jednu z nejhojněji obsazených speciálek japonských králíků vůbec. Posuzování se s bravurou sobě vlastní a s naprostým profesionálním přehledem zhostila specialistka na posuzování japonských králíků a neúnavná distributorka králičích odznaků Dana Caithamlová z Komárova.
Vystaveno bylo 58 klasických japoňáků, sedm japonských modrých, šest japonských bíločerných a Kristýnka Bartoňová vystavila svých jedenáct zakrslých japonských, z nichž ten poslední v řadě byl doposud neuznaný, ale o to roztomilejší - zakrslý japonský bíločerný.
Skutečně se bylo na co dívat, protože tzv. "králíků do počtu" bylo vystaveno absolutní minimum.
Nyní krátce k jednotlivým pozicím:
Tvar a typ: Přestože se kvalita japonských králíků ve jmenovaných pozicích neustále zlepšuje, zůstává zde několik stále zakořeněných vad, jimž vévodí mírné, až znatelné kyčelní hrboly. Protože se v našich chovech moc samců bez kyčlí nevyskytuje, budeme muset tuto vleklou vadu vymýtit pomocí importovaných zvířat, či regenerací přes japonského modrého, kde je situace s kyčlemi daleko příznivější. Některým samcům by daleko více slušely silnější hrudní končetiny a silnější stavba uší. U samic převažovala volnější kůže na prsou, přecházející v lalůčky a laloky, což bychom u dospělých samic nemuseli řešit, protože jak soudí většina chovatelů, jedná se o znak dobře kojících samic.
V barvě japoňáků zaznamenáváme rovněž mírný pokrok, protože sytě oranžová barva, které dáváme přednost, se již běžně objevuje v chovech u více chovatelů.
Nejhorší situaci, jako již tradičně, lze pozorovat v pozici kresba. I když je patrný mírný pokrok a "mouřeníni" bez jakékoliv japonské kresby se na výstavách zpravidla neobjevují, je jasné, že bez koncepční práce a razantních změn se k vzorové kresbě nikdy ani nepřiblížíme.
Tato speciální výstava ukázala hlavně na obrovskou houževnatost a vytrvalost členů Klubu králíka japonského i ostatních chovatelů, kteří se japoňáky zabývají. Ono totiž už jen odchování králíka s alespoň trochu ucházející japonskou kresbou je v současnosti dosti náročná záležitost, ať už na čas či na počet chovaných jedinců. Navíc je třeba mít velkou dávku štěstí, kterému se chovatel musí vydat naproti.
Tato výstava potvrdila, že i při současném nízkém počtu chovatelů japonských králíků se kvalitou králíků i jejich počty řadíme vedle německých kolegů na evropskou špičku. Navíc v novošlechtění barevných rázů japoňáka nemáme konkurenci vůbec. O tom ale snad někdy příště.
ROBERT TOMAN

Výsledky soutěže klubu chovatelů králíka japonského:
Soutěž samců:
1. místo    Miloš Třešňák     94,5 b.
2. místo    Petr Bartoň    94,0 b.
3. místo    Petr Bartoň    94,0 b.
4. místo    Miloš Třešňák    94,0 b.
5. místo    Magda Kupková     94,0 b.
Soutěž samic:
1. místo    Robert Toman    94,5 b.
2. místo    Petr Bartoň    94,5 b.
3. místo    Zdeněk Pokorný    94,0 b.
4. místo    Josef Nehyba    94,0 b.
5. místo    Miloš Třešňák    94,0 b.
Kolekce:
1. místo    Petr Bartoň    374,5 b.
2. místo    Josef Nehyba    373,5 b.
3. místo    Robert Toman    373,5 b.