Naše zvířata, nejen na výstavě, krmíme krmivy VERSELE-LAGA. K dostání ve všech dobrých obchodech, nebo na adrese: CZanidis, s.r.o. Košíkov 76, 595 01 Velká Bíteš

No images

Další informace o dění v organizaci naleznete zde: facebook/zocshbohdalov

No images

Deutsche informationen

No images

Mediálním partnerem je:

No images

Náš tradiční dodavatel čestných cen a pohárů

No images

Spolupořadatelem akcí pro děti je Základní škola a mateřská škola Bohdalov

No images

Kdo je přihlášen

Právě připojeni - hostů: 3860 

NÁPADNÍK NEJEN PRO VEDOUCÍ CHOVATELSKÝCH KROUŽKŮ - KRÁTKÉ HRY

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTiskEmail

NÁPADNÍK NEJEN PRO VEDOUCÍ CHOVATELSKÝCH KROUŽKŮ
KRÁTKÉ HRY
Věřím, že Vás nápady s vejci v minulém čísle oslovily. Dnes přináším krátké a jednoduché hry, u nichž není nutná dlouhá příprava ani pomůcky.
Schůzky je dobré začínat společnou hrou, která stmelí kolektiv a navodí zájem i o další činnost. Hry mají velkou sílu, pokud se hrají se zápalem. Velmi však záleží na duševní a fyzické vyspělosti dětí, na jejich momentální náladě i zájmech. Dítě ani sebe do hry nenutíme.
Hry vybíráme podle věku a složení skupiny. Nabízím několik známých a osvědčených her, které lze využít k rozvíjení vědomostí i schopností dětí. Jistě velmi brzy přijdete na to, že každá hra obsahuje více možností. Třeba vymyslíte i docela jiné, nové využití některé hry.
1. Zmrzlík – jednoduchá hra pro 5 - 20 dětí, v níž můžete procvičit či zopakovat názvosloví téměř všech odborností. Na počátku hry všichni stojí, vedoucí říká např. latinské názvy akvarijních ryb, děti musí co nejrychleji vykřikovat české názvy. Koho vedoucí označí za nejrychlejšího, ten si sedá a hra pokračuje dalšími otázkami tak dlouho, dokud nezůstane stát pouze jeden hráč – ten se stává zmrzlíkem. Obměna: předem připravené otázky různých odborností (např. počet barevných rázů u určitých plemen králíků, slepic, vysvětlení zkratek na výstavách, délka gravidity, doporučená teplota v líhni a v odchovně u kuřat, ... ).
2. Znáte zvířata? – velmi jednoduchá hra pro družstva 2 - 5 dětí. Cílem každé skupiny je napsat co nejvíce zvířat začínajících na určené písmeno během daného časovém limitu. O správnosti řešení každé skupiny rozhoduje opět vedoucí. Obměna: děti mohou mít za úkol napsat plemena psů, koček, králíků.
3. Myslím si zvíře – vedoucí či dítě si myslí zvíře. Družstva se střídavě ptají na základní fakta o zvířeti. Vedoucí smí odpovídat pouze ANO - NE. Kdo uhodne, získává bod.
4. Přehlídka zvířat – hra osvědčená ve skupině, v níž se hráči znají. Vedoucí nebo určené dítě předvádí nějaké zvíře. Úkolem družstva je poznat, o jaké zvíře se jedná. Které družstvo jako první zakřičí správně zvíře, získá bod. Každé družstvo může tipovat jen jednou.
5. Farma zvířat – ve velmi oblíbená živá hra. Děti sedí na židličkách v kruhu. Nejprve si každý hráč vymyslí, jaké chce být zvíře (žirafa, slon, moucha...) a představí se ostatním. Spoluhráči se snaží zapamatovat si co nejvíc zvířat. Hru začíná vedoucí. Stojí uprostřed kruhu, jakmile jedno dítě zvolá název zvířete, např. žirafu, snaží se vedoucí plácnout stočenými novinami dítě, které je ve hře žirafou, dříve, než stačí vykřiknout jméno jiného zvířete z kruhu. Hráč uprostřed kruhu se tedy otáčí po jiném zvířeti/dítěti a snaží se ho plácnout dříve, než si vyvolané dítě vybaví zvířecí název jiného kamaráda v kruhu. Povede-li se hráči uprostřed kruhu plácnout dítě dřív, vymění si místa a plácnutý, např. „žirafa“, jde doprostřed kruhu. Než však si hráč sedne na místo „žirafy“, musí „nastartovat“ další hru zvoláním jiného zvířete. Obměna: místo názvů zvířat vydáváme pouze určené zvuky (chro, chro, mé, mé, bzzzz). Obměna 2: hra je vhodná na procvičení plemen u všech odborností.
V náplni schůzek je možné sledovat i dlouhodobé záměry a určit si jisté „mantinely“ a cíle, kterých hodláte dosáhnout, tzv. CHOVATELSKÉ DESATERO.
Jakmile se zaběhne činnost kroužku, je dobré si vymezit jistá pravidla chovatele a člena chovatelského kroužku, která by se neměla porušovat. Děti si promyslí ve skupinkách (dvojicích), co je pro ně důležité, jak by se měl chovatel starat o své svěřence, jaké jsou chyby, kterých se nesmí dopouštět, a co by jim nejvíce vadilo. Jednotlivé skupiny pak prezentují ostatním, na čem se domluvili, a společně vytvoří několik bodů, závazných pro celou skupinu. Chovatelské desatero je pak dobré přepsat na počítači, upravit, nechat podepsat všemi členy kroužku a vylepit na viditelném místě v klubovně.
MARCELA SUCHÁNKOVÁ