Naše zvířata, nejen na výstavě, krmíme krmivy VERSELE-LAGA. K dostání ve všech dobrých obchodech, nebo na adrese: CZanidis, s.r.o. Košíkov 76, 595 01 Velká Bíteš

No images

Další informace o dění v organizaci naleznete zde: facebook/zocshbohdalov

No images

Deutsche informationen

No images

Mediálním partnerem je:

No images

Náš tradiční dodavatel čestných cen a pohárů

No images

Spolupořadatelem akcí pro děti je Základní škola a mateřská škola Bohdalov

No images

Kdo je přihlášen

Právě připojeni - hostů: 3785 

Zaječí paráda na Výstavě Vysočiny Bohdalov 2017

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTiskEmail

Zaječí (zkratka Za) je středně velké plemeno králíka s normální srstí. Hmotnost dospělých králíků se pohybuje v rozmezí 3,50 – 4,25 kg. Plemeno zaječí náleží k nejstarším kulturním králíkům vůbec, přičemž typické je svou stavbou těla, která se podobá zajíci polnímu (Lepus europaeus).

Původ plemene je dosud nejasný, přičemž se pouze ví, že plemeno pochází z belgických neušlechtilých, převážně naoranžovělých králíků, kteří byli v druhé polovině 19. století importováni z belgických přístavů na britské trhy. Za zakladatele a propagátory moderního směru šlechtění plemene jsou považováni především Angličané W. W. Lumb a jeho následovník E. Wilkins. Tamní první standard plemen byl vytvořen již v roce 1875. K nám se zaječí králík dostal v roce 1901 a jeho rozšíření vykazovalo velkou popularitu. V dnešní době jejich obliba klesla, nicméně se pořád řadí k pravidelným zpestřením výstav v České republice. V roce 1957 byl u nás založen speciální klub pro chovatele tohoto „štíhlého krasavce“, který funguje dosud.

 

Králík vyniká vysokou klenbou těla, štíhlým tělem a hlavou, a výrazně delšími končetinami. Mimoto, většina jedinců plemen vykazuje poměrně živý temperament, pevnou konstituci a dobré zdraví. Původní a nejvíce rozšířený je barevný ráz divoce zbarvený ohnivý (Za divo), kdy má králík intenzivně svítivou červenohnědou barvu krycího chlupu s tříslovými divokými znaky a výrazným černým stínováním. Jiné barevné rázy jsou velmi vzácné a málo chované jak u nás, tak i v Evropě. Tříslový černý (Za tč) ráz se u nás již nějaký čas chová a doznal šlechtitelské práce našich i zahraničních chovatelů, čímž se již srovnal v typu s původním rázem. Jeho rozšíření je však minimální. Další barevný ráz „zaječáka“, tříslový modrý (Za tm), ještě většinou pokulhává v exteriérových znacích vůči oběma výše zmíněným barvám a chová je skutečně okrajově. Čtvrtým u nás uznaným rázem zaječího králíka je ráz bílý červenooký (Za bčo). Ačkoliv tato barva byla naším vzorníkem desítky let uznána, prakticky se u nás bílí zaječí králíci nevyskytovali v chovech ani na velkých výstavních akcích. V zahraničí je jejich chov ojedinělý a výrazněji s nimi byla široká veřejnost seznámena na evropské výstavě zvířat v německém Lipsku v roce 2012.

Návštěvníci letošní bohdalovské výstavy (7. – 8. 10. 2017) budou mít mimořádnou příležitost shlédnout premiéru zaječích bílých králíků v České republice. Celkem bude vystaveno 14 zaječích králíků – 8 divoce zbarvených ohnivých, 4 třísloví černí a 2 exempláře bílých červenookých! Přijďte se podívat na opravdu pestrou „zaječí“ parádu do Bohdalova!

Text: MVDr. Vlastimil Šimek

Foto: MVDr. M. Bradáčová (Zadivo), autor