Naše zvířata, nejen na výstavě, krmíme krmivy VERSELE-LAGA. K dostání ve všech dobrých obchodech, nebo na adrese: CZanidis, s.r.o. Košíkov 76, 595 01 Velká Bíteš

No images

Další informace o dění v organizaci naleznete zde: facebook/zocshbohdalov

No images

Deutsche informationen

No images

Mediálním partnerem je:

No images

Náš tradiční dodavatel čestných cen a pohárů

No images

Spolupořadatelem akcí pro děti je Základní škola a mateřská škola Bohdalov

No images

Kdo je přihlášen

Právě připojeni - hostů: 10426 

Výstava Vysočiny 2018 - tisková zpráva

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTiskEmail

ZO ČSCH v Bohdalově

www.cschbohdalov.cz


Výstava Vysočiny 6.-7. 10. 2018
První říjnový víkend Bohdalov opět představí chovatelský um současných i minulých generací a nabídne návštěvníkům příjemně strávený den nejenom mezi zvířaty a nadšenými lidmi, ale třeba i nákupem na vlastní výstavě, či na farmářských a řemeslných trzích.

K vidění bude 1406 králíků, 762 holubů a 553 kusů drůbeže. Souběžně ještě probíhá v chovatelské hale výstava původního zakrslého plemene slepic – sebritek. Součástí výstavy je také expozice ovcí a koz, okrasného ptactva, terarijních zvířat a akvarijních rybiček.

Celkem více jak 2 700 zvířat na výstavu přihlásilo přes 250 chovatelů nejenom z Vysočiny, ale i dalších osmi krajů ČR. Návštěvníci budou moci obdivovat na 350 plemen a barevných rázů.

Výstava v tomto rozsahu má již 23 letou tradici. Podívat, ale také nakoupit, každoročně přijíždí až 5 000 návštěvníků nejen z České republiky, ale také ze Slovenska, Německa, Rakouska, Polska a dokonce i z Litvy.

Na výstavě je možné shlédnout rozsáhlou expozici králíků moravských modrých. Jedná se o původní plemeno vyšlechtěné na Moravě, které se vyznačuje světle ocelově modrou barvou. Neobvyklé je také pestré zastoupení meklenburského strakáče, který jako jediný z klasických strakáčů má povolenou plášťovou strakatost. Ta je jinak povolena jenom u králíků beranů (s ušima dolů). Bude zde vystaven ve čtyřech barevných rázech a v dalším barevném rázu v jeho zakrslé formě.

Další rozsáhlou expozicí je expozice holubů plemene moravský morák. Plemeno bylo vyšlechtěno na Vysočině před více než 100 lety. Jedná se o středně velkého, vzpřímeně postaveného holuba, s velkým voletem. Výjimečný je také v tom, že je povolený jenom v původním modro-mramorovém zbarvení. Další zajímavostí je plemeno holubů budapešťský krátkodobý rejdič. Toto plemeno je velmi náročné na chov. V České republice se jím zabývá jediný chovatel a je zde vystaveno teprve podruhé. Toto plemeno má vzpřímenější postoj, s výraznou, suchou hlavou a oči jsou velké a vystouplé. Původně byli rejdiči šlechtěni pro svůj vytrvalostní nebo akrobatický let.

V expozici drůbeže je zastoupených všech 6 druhů drůbeže (kur, kachny pižmovky, husy, krůty, křepelky a perličky), které jsou zahrnuty v našem vzorníku plemen. Nepřehlédnutelné jsou paduánky s velkým chocholem, malinký antverpští vousáči s velkým vousem či bizarní drobné japonky s vysoko postavenými ocasy a obrovskými hřebeny u kohoutů. Japonky budou k vidění v desíti varietách a barevných rázech. Zajímavé jsou holokrčky, které mají nejen holé krky, ale i partie na spodní části trupu, jsou zajímavé svým vzhledem, ale mají i dobrou užitkovost – snášku a jsou vhodné i na maso a i přes své redukované opeření jsou otužilé. Opět se také představí kosovský kokrháč, typický svým vytrvalým melodickým zpěvem, kterého bude možnost letos také zakoupit.

Základní organizace si zároveň letos připomíná 55 let od založení odborností drobného zvířectva, protože původně vznikla jako organizace chovatelů ovcí a koz. Zajímavostí je také to, že organizace v Bohdalově patří k organizacím s nejnižším věkovým průměrem členů v ČR. Je to díky dlouhodobé práci s mládeží, protože v Bohdalově chovatelský kroužek pracuje téměř bez přestávky od roku 1956. Výsledky této práce jsou vidět i na naší výstavě, kdy na třicet mladých chovatelů pomáhá svým starším kolegům tuto výstavu připravovat. Rádi také návštěvníků vysvětlí zvláštnosti jednotlivých plemen a pochlubí se i svými vystavovanými zvířaty. Stejně jako i úspěchy na Chovatelské olympiádě mladých chovatelů, kterou v letošním roce okres Žďár nad Sázavou vyhrál.

Bohdalovská organizace je také známá využíváním moderních technologií. V organizaci byl vyvinut i speciální online webový program pro organizování výstav většího rozsahu. Tento program již využívají i celostátní výstavy u nás i na Slovensku.

Jakékoliv Vaše další dotazy Vám rádi zodpovědí:

předseda ZO ČSCH Jaroslav Drejček, tel.: 605 226 510,

Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D., tel.: 603 953 689 (po 16 hod.), e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Ing. Marie Ondráková, Ph.D., tel: 774 734 650, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .