Naše zvířata, nejen na výstavě, krmíme krmivy VERSELE-LAGA. K dostání ve všech dobrých obchodech, nebo na adrese: CZanidis, s.r.o. Košíkov 76, 595 01 Velká Bíteš

No images

Další informace o dění v organizaci naleznete zde: facebook/zocshbohdalov

No images

Deutsche informationen

No images

Mediálním partnerem je:

No images

Náš tradiční dodavatel čestných cen a pohárů

No images

Spolupořadatelem akcí pro děti je Základní škola a mateřská škola Bohdalov

No images

Kdo je přihlášen

Právě připojeni - hostů: 3653 

KRÁLÍKÁŘSKÝ SVÁTEK NA VYSOČINĚ 2009

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTiskEmail

Každá odbornost má v rámci roku své velké dny – přímo svátky, kdy se konají její velké akce a kdy se na nějaké určené místo sjíždějí ti největší příznivci. V rámci českého drobnochovatelství je jednou takovou akcí jistě každoroční Výstava Vysočiny, konaná v Bohdalově uprostřed vrchů, strání a rybníků Českomoravské vrchoviny.
Letošní ročník této oblíbené velké výstavy se konal ve dnech 3. – 4. října tradičně v prostorách místní kulturního domu a jeho přilehlého okolí. Návštěvníkům byla nabídnuta velmi pestrá paleta plemen a barevných a kresebných rázů králíků, holubů, drůbeže ale i morčat a jiných drobných zvířat. K vidění bylo celkem téměř 3000 zvířat, z nichž většina byla prodejných. Ve svém příspěvku se zaměřím pouze na expozici králíků s tím faktem, že zmíním zejména různé raritky, málo chovaná a vystavovaná plemena apod.
V sekci velkých plemen jsme mohli zhlédnout čtyři plemena. Mohutností zaujali někteří jedinci belgických obrů (BO), zejména železitých (BOžel). U francouzských beranů (FB) se blýskl přítomností i jeden strakáč železitý (FBstržel). Tradiční zastoupení v Bohdalově mají vždy moravští modří (Mm). Letos jich zde bylo vystaveno 32 kusů. Dala se zde najít i velmi dobrá zvířata s širokým tělesným rámcem, pružnou srstí a opravdu ocelově světle modrým odstínem barvy, ale také několik tmavších zvířat s méně pevnýma ušima. Za velkou chybu některých vystavovatelů považuji udělení šesti výroků „Výluka“ – jednalo se zpravidla o výskyt bílých drápů nebo bílých skupin v barvě krycího chlupu. Je nutno opravdu prohlédnout zvířata obecně předtím, než je vystavovatel vystaví někde na výstavě.
Více jak stovka velkých světlých stříbřitých (Vss) byla důkazem, že na Vysočině je toto plemeno velmi oblíbeno. Meklenburští strakáči (MS) byli předvedeni ve dvou barevných rázech – černém (MSč) a modrém (MSm). Kvalita byla vyrovnaná – zvířata měla většinou velmi dobrou až výbornou kresbu. U vídeňských modrých (Vm) byla jedné samici udělena klasifikace „výborně“ se součtem 96,0 b. Čeští albíni (ČA) tady vynikali zejména v první kolekci s velmi dobrým typem a srstí. Z osmdesátky novozélandských bílých (Nb) nešla přehlédnout kolekce s 383,5 b., v níž měli dva samci 96,0 a 96,5 b. Z méně rozšířených akromelanistických plemen zde byli předvedeni kuní velcí hnědí (Kuvh) a modří (Kuvm) a také siamští velcí žlutí (Sivž). Klub chovatelů japonských králíků (J) zde měl tradičně svou speciální výstavu – letos bylo dodáno 32 králíků tohoto starého kresebného plemene. Zvířata se oproti minulým letům snad zlepšila v délce uší a kresbě hlavy, ale pořád zůstává problémem kvalita zádi – tj. výskyt výrazněji vystouplých hrbolů kyčelních kostí a přítomnost mírného či výraznějšího prošlapu hrudních končetin. Čeští luštiči (ČL) měli, bohužel již tradičně, potíže ve zbarvení drápů, resp. měli světlé drápy. Český strakáč černý (ČSč) má zde v kraji poměrně silné zastoupení. Mnoho králíků bylo velmi dobrých zejména v kresbě hlavy, avšak stále přetrvávají problémy s tvarem, zejména s výraznějšími hrboly kyčelních kostí. Sedmnáct bílopesíkatých černých (Bíč) a jedenáct modrých (Bím) ukončovalo sekci středních plemen.
Malí berani v sedmi barevných rázech začínali sekci malých plemen. Za zmínku stojí jistě např. bílí modroocí (MaBbmo), havanovití (MaBhav) či činčiloví (MaBči). Více jak třicítka marburských (Ma) potěšila tak hojnou účastí, tak i barvou krycího chlupu, avšak se stále více rozšiřuje fenomén výskytu světlého proužku nad podsadou, tj. jakési mezibarvy, což je zcela nežádoucí. Je třeba selektovat zvířata i tímto směrem a eliminovat tuto vadu relativně v počátku, nebo se u nás v chovu tak zakoření, že již nepůjde odstranit. Ze stříbřitých malých (S) potěšili nejvíce kvalitou modří (Sm) a světlí (Ssv). Skupinka holandských černých (Hoč) byla velmi kvalitní v typu a tvaru, avšak mnoho zvířat obdrželo výrok „výluka“ kvůli výskytu bílých skupin, což je neomluvitelné ze strany chovatele. Mnohdy bylo vidět bílé skupiny i z větší dálky, než jen z detailního pohledu. Jeden holandský žlutý (Hož) byl průměrné kvality. Angličtí strakáči (AS) jsou vždy zpestřením výstav, v Bohdalově byli dokonce vystaveni ve třech barevných rázech – černém (ASč), madagaskarovém (ASmad) a černožlutém (ASčž). Bohužel i zde musely být uděleny dvě klasifikace „Nd“. Naproti tomu deset českých černopesíkatých (Ččp) bylo kvalitních jak v tvaru, tak i tělesném rámci a pesíkování.
Zakrslý beran (ZB) v šesti barevných rázech byl prvním plemenem v sekci zakrslých plemen. Předvedeni byli např. bílí červenoocí (ZBbčo) či železití (ZBžel). Ze zakrslých barevných (Z) vynikali např. ruští černí (ZRč).
Z krátkosrstých plemen kvalitou dominovali zejména bílí červenoocí (BčoRex) a zakrslí bílí červenoocí (ZBčoRex).
Z plemen se zvláštní strukturou srsti, tj. plemene saténový (Sa) byla vystavena jedna kolekce červených (Sačerv).
Tolik z zevrubnému popisu expozice králíků na letošní Výstavě Vysočiny, která čítala témě 1100 ks králíků. Letošní ročník byl kvantitativně velmi silný a doufám, že tomu bude nápodobně i v dalších ročnících této velké chovatelské akce.
Text a foto: VLASTIMIL ŠIMEK

1.JPG
1
2.JPG
2
3.JPG
3
4.JPG
4
5.JPG
5
6.JPG
6
7.JPG
7
8.JPG
8
9.JPG
9

1.    1,0 moravského modrého (Mm) oc. 95,0 b. Králík je výborný v typu (silné, otevřené uši, velmi dobrý tělesný rámec), srsti i barvě krycího chlupu.

2.    0,1 meklenburského strakáče modrého (MSm) oc. 94,5 b. Samice je velmi dobrá v tvaru, typu i kresbě (výborná kresba hlavy, velmi dobrá kresba těla) i barvě kresby.
3.    1,0 českého albína (ČA). Jedinec vyniká v utváření tvaru, typu (velmi dobrá hlava, držení uší), srsti i čisté bílé barvě. Obdržel 95,5 b.
4.    Mladá chovatelka Michaela Bradáčová se svým mazlíkem – rexem bílým červenookým (BčoRex) z kolekce oceněné ČC
5.    0,1 kuního velkého modrého (Kuvm) s velmi dobrou kresbou, ale neucelenou barvou krycího chlupu. Zvíře obdrželo 94,0 b.
6.    1,0 japonského (J) oc. 95,0 b. s velmi dobrým tělesným rámcem a velmi dobrou kresbou těla. Na horší úrovni je kvalita srsti a kresba na hlavě.
7.    0,1 anglického strakáče černožlutého (ASčž) s velmi dobrým tělesným rámcem a barvou kresby. Nedostatek představuje horší kvalita zádi, tenčí hrudní končetiny a méně dokonalá řetízková a boční kresba. Obdržela 92,5 b.
8.    1,0 stříbřitého modrého (Sm) oc. 95,0 b. Králík je velmi dobrý v tvaru, typu, vyrovnané stříbřitosti i barvě krycího chlupu.
9.    0,1 saténového červeného (Sačerv) oc. 94,0 b. s velmi dobrým typem a leskem srsti
10.    Český strakáč černý, 96 b.