Naše zvířata, nejen na výstavě, krmíme krmivy VERSELE-LAGA. K dostání ve všech dobrých obchodech, nebo na adrese: CZanidis, s.r.o. Košíkov 76, 595 01 Velká Bíteš

No images

Další informace o dění v organizaci naleznete zde: facebook/zocshbohdalov

No images

Deutsche informationen

No images

Mediálním partnerem je:

No images

Náš tradiční dodavatel čestných cen a pohárů

No images

Spolupořadatelem akcí pro děti je Základní škola a mateřská škola Bohdalov

No images

Kdo je přihlášen

Právě připojeni - hostů: 3703 

HOLUBI V BOHDALOVĚ 2009

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTiskEmail

Důkaz o kvalitních chovech holubů a jejich pestré skladbě opět podala Výstava Vysočiny v Bohdalově. Počtem 765 holubů se bohdalovská výstava řadí k největším výstavám pořádaným v letošním roce u nás. Potěšitelné je, že velmi dobrou pozici zde zaujímají česká plemena holubů a začínají se objevovat i plemena nová, která zde v minulosti nebyla vystavována.
Benešovští holubi ve všech základních barvách měli většinou velmi dobrou kvalitu. Toto plemeno udělalo v posledních letech značný pokrok – holubi se zlepšili typově a ve struktuře peří. Objevuje se již velmi málo benešovských ve starých typech připomínajících kingy.
Nejlepší byli bílí Jana Svatoně.
Giganti představovali lepší průměr, většinou byli hodnoceni v průměru kolem 92 – 93 bodů. Toto plemeno není jen otázkou hmotnosti, ale především dokonalosti typu.
Koburští skřivani v pruhovém a bezpruhém rázu s řadou velmi dobrých holubů směřují k žádoucí kvalitě podle kritérií německého (evropského) vzorníku. Moravští pštrosi ve 4 voliérách a jen v modrých rázech většinou ve velmi dobré kvalitě. Byli vystaveni i vzácní modří kapratí běloocasí. Oblibu německých výstavních na Vysočině dokumentovalo 5 voliér, z nichž byli nejlepší bílí. Prácheňští káníci zde již byli na minulých výstavách v lepší kvalitě. Holubi měli většinou nedostačující výstavní přípravu, bez které nedělají dobrý dojem. Kvalitní byli modří černopruzí ve velmi dobré kondici, čistí a upravení. Zlepšení vyžadují v barvě, která měla většinou mírně našedlý nádech. Modří šupkatí rysi – poměrně nevyrovnaní, vedle velmi kvalitních byli i jen průměrní. Vynikající byla voliéra modrých slezských barevnohlávků, především v barvě a celkové prošlechtěnosti a výstavní připravenosti. Následovala jedna voliéra slušných španiérů. U texanů byla většina holubů neoceněna – perlové oči nebo nehotoví holubi. České bagdety průměrné kvality jen v jedné voliéře. Tři voliéry jen průměrných dragounů, kteří nezískali mnoho bodů. Klasické staré evropské plemeno se začíná dostávat do pozice málo chovaného plemena – je to jistě škoda s ohledem na tradice jejich chovů v minulosti u nás. Jedna voliéra francouzských bagdet s vysokou kvalitou a odpovídajícím oceněním potvrzuje zájem našich chovatelů i o unikátní a vzácná plemena.
Překvapily tři voliéry kariérů velmi dobré kvality s odpovídajícím oceněním. Totéž lze říci i o dvou voliérách norimberských bagdet. Je slibné, při odstranění hraničních kontrol a neomezené možnosti výjezdu po celé Evropě, že se naše holubářství bude i nadále obohacovat vzácnějším plemeny evropské provenience.
Ve čtyřech voliérách kingů byli vedle průměrných i výborní holubi. Několik modrých a bílých bylo velmi kvalitních. King směřuje k žádoucímu „americkému“ typu. Pořízení špičkových holubů pro zlepšení chovů není ale levnou záležitostí. Špičkoví kingové patří v současnosti k nejdražším holubům nejen u nás, ale i v zahraničí. Pět voliér německých modenských, u nás přejmenovaných na modenky, bylo velmi dobrých s několika špičkovými holuby. Vynikající byli černí schietti – správná proporcionalita a také jemnost a ušlechtilost.
Brněnským voláčům (5 voliér) nesvědčilo jejich umístění ve voliérách, kde nepředvedli většinou správné držení těla, volatost a postoj. Velmi ušlechtilí bílí s jemnými postavami toto potvrdili. Naopak velmi dobrý dojem svým předvedením se i ve voliéře zanechali někteří modří černopruzí, i když jim poněkud chyběla jemnost. Pro správné zhodnocení zejména u voláčů je rozhodující, jak se předvedou.
24 voliér českých staváků dokumentovalo jejich silné zázemí na Vysočině. Výborný dojem zanechali červení plamínci, černí bělokosí, někteří žlutí, modří a stříbřití sedlatí. Nedostatky staváků se vyskytovaly zejména u tvarů hlav (kulaté) a ve větším počtu měli i široké ocasy.
Podle mého názoru je pozitivní, že velké množství staváků mělo velmi dobré postavy a volatost. Ve voliéře českých voláčů sivých byli pěkní tři holubi.
Durynští voláči (jedna voliéra) – tři holubi velmi kvalitní. Hanáčtí voláči nepřesvědčivé kvality byli ve dvou voliérách. Šest voliér moravských moráků nemělo většinou odpovídající kvalitu. Přesto je ale nutné ocenit, že toto poměrně málo chované plemeno má stále své věrné chovatele.
Moravští voláči sedlatí jen v modrém a červeném rázu ve dvou voliérách byli nižší kvality.
Slezští voláči červení bělouši a modří byli většinou jen průměrní. Voorburští voláči modří v jediné voliéře byli velmi dobří.
15 voliér českých čejek většinou potěšilo, nejlepší byla modrá šupkatá Ing. Zdeňka Koláčka.
Nejčastějšími vadami čejek byly nedostatky v barvách.
Z holubů ze skupiny „barevných“, byli v omezených počtech vystaveni: frančtí štítníci, hýli a norimberští skřivani nepřesahující průměrnou kvalitu. Z holubů bubláků a strukturových, většinou po jedné voliéře byli předvedeni: altenburští a čeští bubláci, čínští holubi, kudrnáči, pávíci a kapucíni. Ani jeden nepřesáhl známku 94 bodů.
Z plemen rejdičů se předvedli v menších počtech: birminghamští rolleři, budapešťští vysokoletci, čeští rejdiči, feledští, rakovničtí kotrláci (pět voliér), a dvě voliéry anglických tipplerů. Většina holubů z této skupiny měla ocenění menší než 94 bodů, jen jediný měl 95 bodů.
Zdá se, že nová „vlna rejdičů“, zejména východních, postihující v současnosti již velkou část Evropy a některých oblastí Čech, na Vysočinu ještě v plné síle nedorazila.
MIROSLAV PETROVSKÝ

001.JPG
001
1.JPG
1
2.JPG
2
3.JPG
3
4.JPG
4
5.JPG
5
6.JPG
6

FOTO:
1.    Koburský skřivan pruhový, chov: Miroslav Sláma, Nížkov
2.    Benešovský holub bílý, 95 b., ČC, chov: Miloš Tecl, Česká Bělá
3.    Český stavák modrý černopruhý, 95 b., ČC chov: Stanislav Novotný,
4.    Český stavák modrý sedlatý, 95 b. ČC chov David Hřebec, mladý chovatel, Hartmanice
5.    Rys modrý šupkatý, 95 b., ČC chov: František Simonides, Jihlava
6.    Prácheňský káník modrý černopruhý, 95 b., ČC, chov: Josef Kolda, Polná