Naše zvířata, nejen na výstavě, krmíme krmivy VERSELE-LAGA. K dostání ve všech dobrých obchodech, nebo na adrese: CZanidis, s.r.o. Košíkov 76, 595 01 Velká Bíteš

No images

Další informace o dění v organizaci naleznete zde: facebook/zocshbohdalov

No images

Deutsche informationen

No images

Mediálním partnerem je:

No images

Náš tradiční dodavatel čestných cen a pohárů

No images

Spolupořadatelem akcí pro děti je Základní škola a mateřská škola Bohdalov

No images

Kdo je přihlášen

Právě připojeni - hostů: 10176 

Výstavou Vysočiny oslavili bohdalovští chovatelé svoje výročí

Pozor, otevřeno v novém okně. PDFTiskEmail

Výstavou Vysočiny oslavili bohdalovští chovatelé svoje výročí

První víkend v říjnu se v Bohdalově uskutečnila již tradiční Výstava Vysočiny, kterou bohdalovští chovatelé oslavili 60. let výročí od založení chovatelské organizace v obci. vysociny_bohdalov2009_mo_230

Výstava je pořádaná v místním kulturním domě a jeho okolí. Záštitu nad touto akcí v letošním roce převzal poslanec Evropského parlamentu Ivo Strejček.

 

Na výstavě bylo představeno 1095 kusů králíků, 699 kusů drůbeže (slepic, kachen, hus, perliček, ale i japonských křepelek a krůt) a 775 kusů holubů mnoha plemen a barevných rázů od 262 vystavovatelů, nejenom z celého kraje Vysočina, ale i dalších čtyř krajů ČR, a také ze Slovenska.vysociny_bohdalov2009_mo_0522

V pátek proběhlo posuzovaní za pomoci studentů oboru agropodnikání ze Střední školy obchodu a služeb v Jihlavě, při kterém byly nejlepším zvířatům přiděleny čestné ceny a poháry. Toto posuzování není otevřeno veřejnosti. Výjimkou jsou však třídy z mateřských a základních škol, které si mohou výstavu zdarma prohlédnout již v pátek.

 

Mimo těchto hlavních odborností se výstava každoročně rozrůstá i o další doprovodné expozice.

vysociny_bohdalov2009_mo_084

japonského králíka, ale i Klubu chovatelů sebritek,

V letošním roce se opět konaly speciálky Klubu chovatelůkterá se nachází v chovatelské hale vedle kostela, necelých 300 metrů od kulturního domu. Po oba dny mohli návštěvníci v expozici ušlechtilých morčat sledovat i veřejné posuzování. K vidění byla také expozice myšek, okrasného ptactva, ukázky chovu akvarijních ryb a terarijních zvířat nebo kamerunské kozičky a nutrie.

 

vysociny_bohdalov2009_mo_212Na výstavě byla také možnost zakoupit kvalitní chovná zvířata před nadcházející chovnou sezónou, ale i různé chovatelské potřeby, nebo třeba i dřevěné hračky pro děti nebo pomůcky do domácnosti. Připraven byl i bohatý doprovodný program – ať již přednášky o některých plemenech zvířat nebo canisterapeuti (terapie se psy, včetně jízda dětí v kočárku taženým psi).

 

Velkého zájmu se těšil také nedělní dopolední program králičí hop neboli „parkur pro ušáky“. Při něm skáče králík přes překážky sám nebo ho majitel vede na vodítku.  Tato sportovní disciplína má svůj původ v severských zemích a patří mezi aktivity volného času, při které dochází k bližšímu kontaktu člověka s jeho chovaným králíkem. U nás je zatím čistě zájmovou činností vhodnou především pro aktivní využití volného času. Ve Skandinávii už je to uznávaná soutěžní disciplína, kde vyhrává ten, co skočí nejdál, nejvýš a podobně.  Jen pro zajímavost: světový rekord ve skoku králíka do výšky je 99,5 cm a  do   dálky   3 m.

vysociny_bohdalov2009_ip_444

Návštěvníci mohli také sledovat ukázky tance se psem. Základy této sportovní disciplíny byly položeny v Kanadě koncem 80. let. cvičiteli psů. Jde se o souhrn cviků poslušnosti, krokových variací a různých otoček, které v rytmu hudby předvádí psovod v souladu se svým psem.

 

Slavnostní vyhlášení cen a jejich předání vystavovatelům proběhlo v neděli od 13 hodin. Kromě udělení pamětních plaket zakládajícím vysociny_bohdalov2009_mo_314členům bohdalovské organizace a dalším členům organizace, zde byli také oceněni mladí chovatelé okresu Žďár nad Sázavou, kteří se zúčastnili mezinárodního kola soutěže chovatelské dovednosti mladých a získali pro okres Žďár již po čtvrté v řadě vítězství v této soutěži. I oni se velkou měrou podíleli na zdárném průběhu této výstavy. Věříme tomu, že návštěvníci, kterých bylo více jak 3 500, odjížděli z výstavy spokojeni a plný nových zážitků. Bohdalovští chovatelé již teď začínají pracovat na tom, aby výstava v příštím roce, která bude jejich jubilejní třicátá, byla ještě lepší a pro návštěvníky zajímavější.

Vytisknout