Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soutěže mladých chovatelů

spolecna_fotka--1-.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celostátní kolo 56. ročníku Soutěže mladých chovatelů

Ve dnech 31.7.- 4.8.2024 se mladí chovatelé ze žďárského okresu opět zúčastnili celostátního kola Soutěže mladých chovatelů. Letos soutěž proběhla v Kroměříži, kam jsme ve středu odjeli z Jihlavy v počtu třinácti dětí a dvou vedoucích.

Po příjezdu do Kroměříže jsme se ubytovali v Domově mládeže při Tauferově střední odborné škole veterinární, který se nachází v klidném prostředí malebného města nedaleko známé Květné zahrady. Ve společných prostorách domova se odpoledne uskutečnilo slavnostní zahájení soutěže.

Následující dva dny byly vyhrazeny pro samotné soutěžení, které probíhalo na Výstavišti Kroměříž. Mladí chovatelé se na soutěž připravovali v průběhu celého školního roku a své vědomosti a chovatelské zkušenosti poměřili v poznávačce a teoretickém testu. Na závěr předstoupili před zkušební komisi, před kterou obhajovali práci o svém chovu. Pro soutěžící z některých odborností byla dokonce připravena poznávačka živých zvířat.

Děti, které zrovna nesoutěžily, poznávaly krásy Kroměříže. Historii města všem zúčastněným přiblížila průvodkyně, která svým poutavým vyprávěním zaujala nejen děti, ale i vedoucí. Nevšedním zážitkem pro všechny byla návštěva zrcadlového bludiště na kroměřížském náměstí.

Doprovodný program nebyl ochuzen ani o nové chovatelské poznatky. Navštívili jsme Městský útulek pro psy Čápka, který slouží jako dočasný domov pro opuštěné psy a kočky. Součástí útulku je i psí hotel, do kterého mohou lidé umístit svého pejska, když odjedou třeba na dovolenou. Po návštěvě psího útulku jsme děti za odměnu vzali do kočičí kavárny Kitt&Café Toulavý ráj.

V sobotu jsme vyrazili na celodenní výlet do Zoo Zlín. Nezapomenutelným zážitkem byla pro nás zátoka rejnoků, kde jsme si mohli rejnoky pohladit. Po návratu ze zoo nás čekalo samotné slavnostní vyhlášení soutěže.

Žďárští chovatelé pro náš okres vybojovali krásné 2. místo. Celkem jsme si za okres Žďár nad Sázavou dovezli tři 1. místa (Dočekalová Dora – králíci, Prombergerová Věra – králičí hop, Němec Tomáš – ovce, kozy), čtyři 2. místa (Dočekalová Dora – králičí hop, Němec Matyáš – okrasné ptactvo, Wasserbauer Jiří – nutrie, činčily, fretky, Dočekalová Anežka – kočky), dvě 3. místa (Špinarová Monika – králičí hop, Bernardová Jana – psi), jedno 5. místo (Wasserbauer Jakub – drobní hlodavci), jedno 6. místo (Bratršovský Luboš – holubi), jedno 9. místo (Knoflíček Miroslav – králíci) a jedno 11. místo (Dočekal Petr – drůbež). Za všeobecné chovatelství nás reprezentoval Lukáš Pešek.

Po vyhlášení jsme společně oslavili naše umístění na diskotéce, kterou připravili pořadatelé. V neděli před odjezdem jsme se rozloučili s našimi kamarády chovateli a čekala nás cesta domů.

Všem mladým chovatelům ze žďárského okresu gratulujeme a přejeme spoustu dalších chovatelských úspěchů, a ať jim dělá jejich koníček i nadále radost.

Děkujeme organizátorům za uspořádání celostátního kola v Kroměříži a ČSCH Okresní organizaci Žďár nad Sázavou za materiální zajištění. V neposlední řadě děkujeme co nejsrdečněji našim dětem – mladým chovatelům za vzornou reprezentaci. Závěrem bych ráda zmínila, že nás vedoucí velmi těší, jakou atmosféru vytvořil kolektiv našich dětí. Děti po celou dobu soutěže držely pospolu, vzájemně se podporovaly a fungovaly jako skvělý tým a dobrá parta. Byla pro nás radost s nimi trávit společný čas.

Za kolektiv pracovníků s mládeží Ivana Bláhová

 

Výsledkové listiny ke stažení níže. 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Archiv

Kalendář
<< říjen / 2024 >>


Statistiky

Online: 4
Celkem: 25084
Měsíc: 11108
Den: 243